Anorexia

Jó napot!
Az ismeretségi körömben egy fiatal húszas évei elején járó fiúval kapcsolatban lenne kárdésem,láthatóan sovány,éhezteti magát,hashajtót szed ha minimális mennyiségű ételt eszik,viszont nem ismeri el hogy evés,és testkép zavara van,kövérnek látja magát,és folyamatosan ezt is mondja,holott a csontjai kiállnak már,alig ha nyom 60kg.
A kérdésem,mit tudunk tenni hogy felfogja hogy orvoshoz kéne mennie ezzel mert baj lesz belőle hogy nem eszik,sokszor fáj a hasa az állandó hashajtó szedésétől,aggódunk érte,de ő nem ismeri el hogy gondja van.
Köszönöm a válaszát előre is.

Az anorexiás betegre ez jellemző, hogy nincs betegség tudata és valóban kövérnek látja magát. Egyszerűen nem hat rá mások ellenkező véleménye. Arról érdemes beszélgetni vele, hogy vannak-e lelki problémái. Nem ilyen közvetlenül kellene feltenni neki a kérdést, hanem aki lelkileg közel tud hozzá kerülni, olyanról kérdezhetné, hogy mi foglalkoztatja mostanában, mi mindentől szokott aggódni, hogy érzi magát a “bőrében” érzelmileg. A válaszaiból kiindulva lenne érdemes javasolni neki, hogy pszichológushoz menjen el. Azért ne orvoshoz (először), mert a barátja nem ismeri el, hogy beteg, ezért sem tudták eddig meggyőzni, hogy orvoshoz menjen. Egy pszichológusnál lehet beszélgetni akkor is, ha az embernek nincs semmi baja. Sok kliens meglepődik miután először jár pszichológusnál, hogy milyen jól esik neki, hogy magáról beszélhet és a pszichológus őszintén figyel rá. Ha erre meggyőzhető, akkor az már a pszichológus feladata, hogy tudatosítsa benne az állapotát és beszéljenek arról, hogy egy orvos és/vagy pszichológus mit tud tenni érte és ő mit tud tenni magáért. A mostani időkben nyugodtan online is “mehet” pszichológiai konzultációra. Fontos lenne, hogy minnél hamarabb kapjon szakmai segítséget.