Stressz csökkentés nem csak karantén idején 5. – Mindfulness gyakorlat

A minket érő stressz egyik jelentős forrását maguk a gondolataink képezik, méghozzá a negatív automatikus gondolataink. Gyakran észre sem vesszük, hogy mikor kezdtük el valamelyik visszatérő problémánkat magunkban már megint „boncolgatni”, valamilyen sérelmünkön rágódni, vagy képzeletbeli, kellemetlen párbeszédet folytatni egy ismerősünkkel vagy családtagunkkal, beolvasni a főnökünknek, kollégánknak vagy bárkinek, akinek „élőben” nem merünk ellentmondani. Ilyenkor azt is észrevehetjük, hogy ez a negatív gondolat már nem először bukkant fel az elménkben és nehéz tőle megszabadulni, mert újra és újra visszatér.

A mindfulness, a tudatos jelenlét egy eszköz arra, hogy leállítsuk a negatív automatikus gondolatainkat és hogy visszatérjünk a jelenbe, az itt-és-most-ba. Hiszen ha megfigyeljük a gondolatainkat, nagyon sokszor vagy a múltba térünk vissza és valamilyen múltbeli (akár közelmúlt, akár régmúlt) problémánkon rágódunk vagy a jövőtől szorongunk és azt elemezzük, hogy mi lesz holnap, holnapután vagy amikor majd egy rossz dolog egyszer csak bekövetkezik. Nagyon ritkán vagyunk itt a jelenben és éljük át a jelen pillanatot.

A mindfulness, a tudatos jelenlét gyakorlása, megélése abban segít, hogy ne „robotpilóta üzemmódban” éljük az életünket, hanem figyeljünk oda arra, ami MOST történik velünk. Éljük át annak minden pillanatát, akár kellemes, akár kellemetlen és gondolatainkat is tereljük vissza a múltból vagy a jövőből ide a jelenbe.

A következő relaxáció segítségével el fogjuk lazítani a testünket és ezután felidézünk egy olyan negatív gondolatot, amely jelenleg foglalkoztat minket. Megfigyeljük, hogy ez a negatív gondolat a testünk melyik részében vált ki testi érzetet, majd pedig csak erre a testi érzetre koncentrálunk. Nem küzdünk az érzet ellen, csak megengedjük, hogy ott legyen. Szelíden, szinte kívülről figyeljük. Azzal, hogy nem küzdünk ellene, már csökken a bennünk lévő feszültség és azzal, hogy nem a negatív gondolatra, hanem a testi érzetre figyelünk, elterelődik a figyelmünk a negatív gondolatról. Akik már próbálták és gyakorolják ezt a technikát, sokan egyetértenek azzal, hogy könnyebb így elterelni a gondolatainkat, mint „nem gondolni” valamire (hiszen nem lehet nem gondolni a fehér elefántra).

Keressen egy nyugodt helyet, ahol egyedül lehet és próbálja ki a következő relaxációt, amit innen tud letölteni:

https://youtu.be/Wnp1VCvjbIE

Jó kikapcsolódást kívánok!