Stressz csökkentés nem csak karantén idején 1.

Több mint egy hónapja alakult át az életünk a koronavírus hatására. Van, aki kifejezetten élvezi, hogy nem hagyja el a lakását és csak a legszükségesebb esetben megy ki a házból. Aki rendkívül introvertált és korábban sem igazán szerette mások társaságát, annak szinte kapóra jöttek a korlátozások és végre teljesen magyarázható indoka van arra, hogy miért nem megy emberek közé.
De többeket egyre jobban zavar az, hogy nem élhetik a megszokott életüket, nem járhatnak be a munkahelyükre és szinte a nap 24 órájában össze vannak zárva a családjukkal. Akik élvezték is eleinte az új rendet és a helyzet pozitívumainak örültek ahelyett, hogy emiatt panaszkodtak volna, időnként már nekik is elegük van a bezártságból, néha – akár megmagyarázhatatlan oknál fogva – összevesznek a családjukkal és néha legszívesebben ordítanának, toporzékolnának.
Ez teljesen érthető és ne haragudjunk ezért magunkra, mert azzal csak tovább növelnénk magunkban a feszültséget.
Az elkövetkező napokban bemutatok néhány technikát, módszert, amellyel csökkenthetjük a bennünk felgyülemlett feszültséget.

Progresszív relaxáció

Az úgynevezett progresszív relaxáció egy nagyon gyors módszer a stressz, a feszültség csökkentésére. Azon alapul, hogy először megfeszítjük sorra minden izmunkat, utána pedig egyszerre ellazítjuk.
Álljon egyenesen, a lábai kis terpeszben.
Zárja ökölbe a kezeit.
Feszítse meg mindkét karját.
Miközben a karját feszíti, feszítse meg a lábizmait, majd a farizmát.
A feje búbjával nyújtózzon a plafon felé.
Majd a száján keresztül hangosan fújja ki a levegőt (mondja, hogy „huh”), lazítsa el az izmait és közben egy kicsit rogyassza be a térdét.
Ismételje meg még egyszer a gyakorlatot.

Figyelje meg, hogy hogyan érzi magát a gyakorlat után.
Ezt a gyakorlatot bárhol tudja alkalmazni. Akár két percre ki is mehet a mosdóba, hogy „leeresszen”, hogy levezesse a feszültséget.
A gyakorlat hangfelvételét itt tudja meghallgatni és letölteni:

https://youtu.be/–_fuLB-5VY

Jó lazítást kívánok!