Párkapcsolati problémák az első gyerek születése után 1.

Sok pár örömmel várja, hogy megszülessen első gyermekük. Valóban nagy boldogság, amikor megérkezik szerelmük gyümölcse. Azonban az első gyerek születése számtalan olyan helyzetet teremt, ami próbára teheti a párkapcsolatot.

A két ember szövetségébe belép egy harmadik. Ez azt eredményezi, hogy át kell alakítaniuk a családi rendszert úgy, hogy mindenki jól érezze magát az új felállásban. Ez nem minden családban sikerül. A gyerek születése előtt (egy jól működő párkapcsolatban) a nő és a férfi figyelme, szeretete egymásra irányul. A gyerek megszületése után a korábbi „szeretetmennyiség” ki kell bővüljön azzal, amit a nő és a férfi a gyermeknek ad azért, hogy egyik felnőtt se érezze úgy, hogy őt már kevésbé szereti a párja, amióta a baba megszületett.

Néha az apa féltékeny lesz a kisbabára, mert amióta megszületett, a baba kapja a több figyelmet, szeretetet, kedvességet. Az anya vele tölti ideje legnagyobb részét. Vannak párkapcsolatok, ahol a szülés után a nő kevésbé (tud) figyel(ni) a párjára, annyira leköti a gyerek. A kezdetben gyakori szoptatás, az éjszakai felkelések, a kevés alvás, az aggódás afelett, hogy jól érti-e csecsemője jelzéseit, a teljesen új napirend vezethet oda, hogy a nő valóban kevesebb figyelmet tud a párjára fordítani. A kezdeti időszakban az anya intimitásigényét kielégíti az, hogy a csecsemőjével foglalkozik, szoptatja, szeretgeti. Habár az apának is – többnyire – megvan a lehetősége arra, hogy a csecsemővel foglalkozzon, legtöbbször mégis az anya az, aki több időt tölt a gyerekkel.

Ugyanakkor a nő is gyakran úgy érzi, hogy amióta megszületett a gyerekük, ő nem kap elég figyelmet a párjától. Van, aki azt hiányolja, hogy a férfi nem foglalkozik eleget a kisbabával. Amikor a férfi hazaérkezik a munkából, nem akarja rögtön (vagy egyáltalán nem akarja) átvenni a gyereket és „felmenteni” az anyukát egy időre. Az apa is fáradt az egész napi munka után, de az is lehet, hogy nem tud és nem akar mit kezdeni a csecsemővel. Van olyan nő, aki nem kap elég segítséget a házimunkában, a gyerek körüli teendőkben és ezért érzi magányosnak magát. Van olyan férfi, aki nem érti, hogy miért nem jut több idő a házimunkára és miért nem ragyog a lakás ahogy korábban, pedig párja egész nap otthon van. Sok férfi szemében a házimunka nem is munka. Az természetes, hogy a lakás tiszta és rendben van. Van olyan apa, aki csodálkozik, hogy miért fáradt állandóan az újdonsült anyuka. Az is fontos kérdés, hogy a gyerek átalussza-e az éjszakát és ha nem, akkor ki kel fel hozzá éjszaka, ki nyugtatja meg. Ha ez a feladat állandóan csak az egyik szülőre hárul, rendkívül megterheli őt és szinte mindig kialvatlannak érzi magát. Ha mindkét szülő felkel a gyerekhez vagy felváltva teszik ezt, akkor lehet, hogy mindketten folyamatosan fáradtak és frusztráltak lesznek.

A szex is konfliktusforrás lehet. A terhesség utolsó szakaszában sok párnál már ritkábbak a szeretkezések és a szülés után még várni kell, amíg újra együtt lehetnek. Sok nő még nem kívánja ilyenkor a szexet, mert megviselte a szülés, vagy kialvatlan, állandóan fáradt vagy aggódik, hogy a kisbaba úgy fejlődik-e, ahogy az elő van írva, vagy ezek mind egyszerre nyomasztják. A férfi pedig lehet, hogy már nagyon várja a szexuális együttlétet és frusztrálja, hogy erre még tovább kell várni, vagy már nem olyan gyakoriak az együttlétek, mint a szülés előtt voltak. Lehet, hogy újra „meg kell tanulni” a közös szexet szülés után, hiszen átalakult a nő teste, a szervezete. Lehet, hogy már egészen más dolgok esnek neki jól, mint korábban.

Egy férfi kliensem egyszer azt mondta, hogy a nők elvesztik a vonzóerejüket, miután anyák lesznek. Szerencsére sokan nem osztoznak ezen a nézeten és a legtöbb nőre ez egyáltalán nem igaz, sőt. De vannak nők, akik szülés után már kevésbé figyelnek oda arra, hogy csinosak, ápoltak legyenek. Aki állandóan otthon van és legfeljebb a játszótérre megy el a gyerekével, nem biztos, hogy annyit ad a külsejére, mint amikor bejárt dolgozni. Ha a nőnek megváltozik a teste a szülés után és nem nyeri vissza az eredeti alakját, ettől lehet, hogy csökken az önbizalma. Szüksége van arra, hogy a párja megerősítse, hogy továbbra is vonzónak tartja. De van olyan nő, aki hiába kap elismerést a párjától, nem hisz neki.

Hamarosan folytatjuk…