Ha kihűl a párkapcsolat 3.

Folytatjuk cikksorozatunkat.

Szexuális és kapcsolati elégedettség
A szex eleinte nagyon izgalmas az újdonsült párok többségének, gyakran és élvezettel szeretkeznek. Azután a szex kezd megszokottá válni, egyre gyakrabban jön a fáradtság, egyikük (vagy mindketten) már ritkábban, kevésbé kívánják és egyszer csak észreveszik, hogy már egy hónapja nem szeretkeztek.

Előfordul, hogy azért nem felszabadult a szex, mert a pár gyereket akar. Ha nem sikerült néhány hónap alatt teherbe esni, görcsössé válhatnak az együttlétek. Ilyenkor figyelniük kell a megfelelő időpontot, néha akkor is szexelni „kell”, amikor egyiküknek sem esik jól, néha pedig azért nem szeretkeznek, mert nemsokára elkövetkezik a „megfelelő” időpont, ami előtt már érdemes pár nap szünetet tartani.

Ha jelentősen ritkulnak a szexuális együttlétek, egy idő után már nagyon nehéz visszaállítani a régi vagy ahhoz hasonló állapotot. (Évi tíznél kevesebb szexuális együttlét esetén szexmentes kapcsolatról, kétheti gyakoriságnál ritka szexről beszélhetünk). Van, akinek a spontán szex hiányzik, van, aki szeretné mindig megtervezni, hogy mikor legyenek együtt. Ha ellentétesek az elvárások, még nehezebb összehozni a harmonikus együttléteket. Már nem elég egymásra pillantani, vagy egymáshoz érni, mint a kapcsolat kezdetén, amikor ettől már jött is a vágy. Érdemes arról is beszélgetni, hogy mi változott meg, mit lehetne másképp csinálni.

Ha megmarad az intimitás a mindennapokban, a szenvedélyt és a szexuális elégedettséget is könnyebb megőrizni. Ha jelen van a kölcsönös szexuális elégedettség a kapcsolatban, nagyobb eséllyel marad fenn a kapcsolati elégedettség is. A kapcsolati elégedetlenség oka 50-70%-ban a szexuális elégedetlenség.

Autonómia és összetartozás
Mindezen nehézségek ellenére ne akarjuk megváltoztatni a párunkat. Még akkor se, ha úgy érezzük, hogy más ember volt, amikor megismertük. Gondolkozzunk azon, hogy mi mit tehetnénk másképp, anélkül, hogy feladnánk a személyiségünket. Sokan észreveszik, hogy ha ők változnak, azzal pozitív irányban változik a párjuk. Persze lehetnek kéréseink a párunk felé szokásai megváltoztatására vagy bizonyos szavak, mondatok elkerülésére, de ne várjuk azt, hogy a másik teljesen megváltozzon. Ha ő nem akarja ezt, akkor ez nem fog megtörténni.

Próbáljuk meg megkeresni újra, hogy mi is volt az, ami miatt beleszerettünk és ezt hogyan tudnánk újra előhozni belőle. Szükség van mindkét fél autonómiájának a megtartására, nem kell feladni az egyéniségünket azért, mert megházasodtunk vagy összeköltöztünk. Szükség van saját térre – átvitt és fizikai értelemben is, saját hobbyra, saját időre. Ugyanakkor szükség van az összetartozás érzésére is. Két autonóm ember szövetséget alkot, és nem csak akkor számíthat egymásra, amikor minden simán megy az életben, hanem a nehéz időkben is.