Unalmas szexuális élet?

Jó napot! Kicsit több mint 5 éve vagyunk együtt a párommal és a szexuális életünk elkezdett hanyatlani. Minden más véleményem szerint jól működik. Ebből az 5 évből 3 év távkapcsolat volt az egyetem miatt. Mivel ritkán találkoztunk így minden együttlét nagyon jó volt hiszen vártunk egymásra. Mióta összepakoltunk azóta kezdett ez más irányt venni. Kevesebbet kívántuk a szexet és az sem volt mindig kielégítő. Én azt hittem hogy ez majd változik csak egymáshoz kell szoknunk neki is első összeköltözés nekem is.
De most már kétségbe vagyok esve, hogy emiatt a mi kapcsolatunk a végét járja. Ő szó szerint úgy fogalmazott, hogy “ennyi idő után már az én fenekemet fogni olyan mintha a sajátját fogná”. Beszélgettünk már erről, de megoldást nem tudtunk találni. Nem akarom, hogy emiatt legyen vége a kapcsolatunknak.
Köszönöm a segítséget.

Kedves Levélíró! Valóban nem könnyű fenntartani a szenvedélyt és a szexuális vágyat hosszútávon, különösen, ha a pár tagjai összeköltöznek. Gondoljon bele, amikor ritkán találkoztak, biztosan mindketten a legjobb formájukat, arcukat akarták mutatni egymásnak arra a nem túl hosszú időre. Míg ha összeköltözik az ember, óhatatlan, hogy látja a másikat esetleg kinyúlt melegítőnadrágban vagy előnytelen pólóban, vagy bosszankodik a széthagyott szennyes vagy az el nem mosott edények miatt. Egy női kliensem arra panaszkodott, hogy hogy is tudná megkívánni a férjét, amikor meglátja az ócska házipapucsában. Egy férfi kliensem pedig azt találja kiábrándítónak, hogy a felesége kockás pizsamában várja őt az ágyban és így persze, hogy nem kívánja meg őt.

Nem az a megoldás, hogy állandóan ünnepi ruhában legyenek egymás előtt, hanem keressenek sűrűn olyan alkalmakat, ami más, mint a többi, kiöltöznek egymás kedvéért és valami mást csinálnak, mint amit a négy fal között szoktak. “Randizzanak”, menjenek el szórakozni, vagy egy közös masszázsra és utána tervezzenek szexet.

Az is kérdés, hogy mióta összeköltöztek, vajon kb. mindig ugyanakkor és ugyanúgy történik-e a szex. Van, akinek szüksége van spontán szexre, ami nem kiszámítható, hogy mikor lesz. Érdemes erről is beszélgetni, hogy ki hogy van ezzel. Nem mindig kell ugyanott szexelni, ugyanabban a szobában, ugyanabban a napszakban vagy ugyanolyan “forgatókönyv” szerint. Gondolkozzanak azon, hogy esetleg szerepjáték feldobná-e az együttlétüket vagy olyan szex játékok, eszközök, amelyik mindkettejük számára elfogadhatóak, sőt, lehetőleg izgatóak. Vajon mióta együtt élnek, Ön vesz-e fel szexi fehérneműt.

Amikor még friss a kapcsolat és kevés lehetősegük van találkozni, talán kisebb fontosságú, ha nem minden történik úgy a szexuális együttlétben, ahogy egyikük vagy másikuk szeretné. Ezek a hiányok, esetleg problémák jobban előjönnek, amikor már bármikor lehetőség van a szexre. Ilyenkor derül ki inkább, hogy a nőnek talán hosszabb (vagy éppen rövidebb vagy más) előjátékra van szüksége vagy a férfinek vannak olyan vágyai, amit nem önt szavakba.

Fontos, hogy napközben is fennmaradjon a szeretetteljes, intim kommunikáció. Ha a beszélgetés csak arra szorítkozik, hogy mi volt ma a munkahelyen és nem beszélgetnek érzésekről, egy idő után olyanná válnak, mint két barát. És baráttal ritkán szexszel az ember. Van, ahol a párkapcsolat elkezd hasonlítani anya-gyermek kapcsolatra. Érdemes megnézni, hogy mióta összeköltöztek, átalakultak-e a szerepek ilyen módon. Hiszen az anyjával sem szexszel az ember. Érdemes napközben is kedves, néha szexi üzeneteket küldeni egymásnak, ezzel akár előkészítve a hangulatot az esti vagy délutáni szexre. Ha egyikük vagy mindketten szeretik a testi érintéseket (szexen kívül is), akkor fontos, hogy napközben is közeledjenek egymáshoz ilyen módon, mert ez is segíti azt, hogy az ilyen érintésekből akár szex legyen. Ha a hétköznapi szokások megváltoztatása nem vezet oda, hogy újra jobban kívánják egymást, akkor szexuálpszichológus tud segíteni abban, hogy a szexuális együttlét további részleteit átbeszéljék.