Hogyan tereljük el negatív gondolatainkat? 11 tipp jó hangulatunk megőrzésére vagy visszaszerzésére

Vannak olyan órák, napok, hetek vagy akár hónapok, amikor úgy érezzük, hogy semminek nem tudunk örülni, semmi nem tud bennünket felvidítani, mindennapos küzdelmeinknek semmi értelme.
Ilyenkor érdemes megállni egy pillanatra, félrevonulni valahova, ahol pár percig egyedül lehetünk és felidézni egy valaha átélt kellemes élményt. Éljük át újra, erősítsük fel az emléket. Idézzük fel az akkori hangulatot, a fényeket, az illatokat, a tárgyak tapintását. Engedjük, hogy a kellemes érzés átjárja testünket, lelkünket.

Van olyan páciensem, aki először azt mondta, hogy őt soha semmi pozitív élmény nem érte és semmit nem tud felidézni, ami valamikor is örömmel töltötte el. Biztattam, nem kell nagy dolgokra gondolni. Csak vegyük sorra az élet apró örömeit, amelyek mellett elmegyünk és észre sem vesszük, hogy mi mindennek örülhetünk, örülhetnénk.

Rick Hanson amerikai pszichológus azt tanácsolja, hogy vegyük észre a jót a közvetlen környezetünkben. Nézzünk körül, keressünk valamit vagy valakit, aminek, vagy akinek örülhetünk. Lehet ez akár egy kényelmes fotel, amiben ülhetünk vagy egy szimpatikus ember, aki a villamoson épp ránk mosolyog.

Találhatunk pozitívumot az aktuális eseményekben is. Keressünk apró kellemes élményeket az elmúlt 24 órából, legyen az egy finom gyümölcs vagy egy jó kávé elfogyasztása vagy akár csak egy email megírása.

A tartósan fennálló körülményeket gyakran megszokjuk, és nem csodálkozunk rájuk, de örömmel tölthet el bennünket, ha eső után kisüt a nap és még érezzük az eső illatát, vagy kellemesen fújja a szél az arcunkat, amikor reggel kilépünk a házból. Vagy gondoljunk azokra a családtagjainkra, akik örömet okoztak pusztán azzal, hogy vannak, és időnként velünk vannak.

Gyakran megfeledkezünk azokról a személyes tulajdonságainkról, amelyek szintén örömmel tölthetnek el. Ha valaki úgy gondolja, hogy benne semmi szerethető sincs, kérje meg négy családtagját, vagy barátját, hogy írjanak róla fejenként 5-5 pozitív tulajdonságot. Kellemesen meg fog lepődni, hogy mennyi mindenért tartják önt jónak az ismerősei.

A múltban is találhatunk kellemes emlékeket. Ha kell, menjünk vissza a gyerekkorunkig és keressük meg, hogy mi az az emlék, amire szívesen gondolunk vissza.

A jövő is tartogat pozitívumokat. Aki úgy gondolja, hogy számára semmi jót nem tartogat, az keressen egy olyan közeli apróságot, mint például hogy nemsokára leülhet vacsorázni vagy hogy már várja, hogy az ágyban lehessen egy nehéz nap után. De a jövővel kapcsolatban bármilyen messzire előre is ugorhatunk és kereshetünk egy olyan nagyobb vagy kisebb pozitív eseményt, ami valószínűleg be fog következni.

Amikor másokkal megosztjuk a jót, a másik öröme felerősítheti a miénket. Ha például megdicsérünk valakit vagy együtt gyönyörködünk valamiben, vagy beszélgetünk a múlt vagy a jelen közös, pozitív eseményeiről, erősítjük egymásban a jó élményt.

Nagyon sokat segít, ha meg tudjuk találni a jót a rosszban. Nagymamám mondása volt, hogy minden rosszban van valami jó. Egyszerűen hangzik, mégis, bár gyakran nem könnyű eszerint is érezni, nagyon hasznos lehet így gondolkodni, amikor összecsapnak a fejünk fölött a hullámok. Ha elsőre nem is találunk semmit, aminek örülni lehetne, sőt, úgy érezzük, hogy egy sorscsapás jutott osztályrészünkül, akkor is érdemes addig keresni, amíg úgy látunk rá a helyzetre, hogy találtunk benne pozitívumot.

Saját szomorúságunkról, gondunkról sokkal könnyebb megfeledkeznünk, ha másokon segítünk. Lehet ez egy apró szívesség is, amit valakinek teszünk, de felajánlhatjuk a szolgálatunkat egy önkéntes szervezetben, segíthetünk egy családtagunknak, vagy ismerősünknek, akinek jól esik a figyelmünk, a törődésünk.

Néha nem könnyű mások örömének örülni, amikor mi szenvedünk. De gondoljuk végig, hogy kinek az öröme, sikere tölt el minket is boldogsággal.

Kellemes élmény arra gondolni, hogy mit hoztunk, hozunk létre. Mindenki életében, munkájában vannak dolgok, legalább részletek, amelyek az ő nevéhez fűződnek, amelyeket ő teremtett. Lehet ez egy jó vacsora elkészítése, a munkahelyen egy ötletünk megvalósítása, vagy gyermekünk segítése a dolgozatára készülésben.

A példákat még hosszan folytathatnánk. Arra bíztatok mindenkit, hogy gondolja át, hogy a saját életében mi minden örömet talál a felsorolt tizenegy területen. Ha van kedve, kérem ossza meg velünk is!

forrás: R. Hanson