8 tévhit a szexuális élvezetről

Sok tévhit él a szexuális életről, az orgazmusról, a férfiak és nők szexuális képességeiről. Miért is ne élne, hiszen a szexuális felvilágosítás – ha van egyáltalán – legtöbbször csak alapvető dolgokra terjed ki és nem foglalkozik azzal, hogy – akár technikailag – hogyan tehető még élvezetesebbé a szex.

Az emberek (és a szülők) nem adnak apró tippeket egymásnak és a gyereküknek, amikre saját maguk jöttek rá a hálószobában.

Ugyanakkor a népszerű pszichológiai írások is ritkán mennek bele olyan részletekbe és adnak olyan információt, ami pedig hasznos lenne minden(!) korosztály számára.

  1. TÉVHIT: A CSIKLÓI ORGAZMUS NEM AZ IGAZI

Sokan – férfiak és nők is egyaránt – azt gondolják, hogy ha a nőnek „csak” csiklói orgazmusa van, akkor az valamilyen csökkent értékű orgazmus. Sokak szerint csak az az igazi orgazmus, amit a férfi behatolással ér el.

CÁFOLAT:

A hüvelyben sokkal kevesebb az idegvégződés, mint a csiklóban, így azt sokkal nehezebb ingerelni.

A nők 25-30%-a képes csak arra, hogy vaginális orgazmust érjen el. Azaz a nők kb. 70%-ától hiába várjuk (vagy várnák el saját maguktól), hogy ilyen módon legyen orgazmusuk.

A nőknek legalább olyan kellemes egy csiklói orgazmus, mint egy hüvelyi. Sőt, aki mindkettőt ismeri, közülük sokan azt mondják, hogy a csikló ingerlésével elért orgazmus intenzívebb, mélyebb érzést okoz.

Ráadásul, ha a pár nem ragaszkodik a hüvelyi orgazmushoz, akkor nem okoz gondot, hogy ha nem egyszerre jutnak el a csúcsra. Ha például a nő sokkal lassabb ilyen szempontból, mint a férfi, akkor ez a férfit frusztrálhatja, hogy ő „el tudja-e húzni” addig, ameddig a párja eljut az orgazmusig. Fordítva is igaz: ha a nő jut egy gyorsabban az orgazmusig, a férfire akaratlanul is nyomás helyeződik, hogy most már neki is el kellene élveznie.

  1. TÉVHIT: „ÉN EDDIG MINDEN BARÁTNŐMET, MINDIG KI TUDTAM ELÉGÍTENI”

Előfordul, hogy egy pár, vagy valamelyik tagja azzal keresi fel a szexuálpszichológust, hogy baj van a nővel, mert a férfi korábban minden barátnőjének tudott orgazmust okozni, kivéve a jelenleginek.

CÁFOLAT:

Bizonyára valóban vannak olyan férfiak, akik minden eddigi barátnőjüknek orgazmust tudtak okozni – különösen, ha nem volt sok párkapcsolatuk. Azonban a nők körülbelül egyharmadának van minden együttlét alkalmával orgazmusa.

A férfi persze gondolhatja, hogy ő biztosan felismerte volna a színlelést, de sok nő élethűen el tudja játszani, hogy eljutott a csúcsra. Az, hogy nem volt orgazmusa, az még nem jelenti azt, hogy ne érezte volna jól magát a szexuális együttlét közben. Sok nő akkor is élvezi a szeretkezést, ha nincs a végén beteljesülés, hiszen sokszor az intimitás, az érintések, a férfi öröme elég élvezetet okoz neki.

  1. TÉVHIT: EGY BELEVALÓ NŐNEK NEM KELL AZ ELŐJÁTÉK

A filmekben nagyon gyakran azt láthatjuk, hogy a férfi és a nő egymásra néz, azonnal megkívánják egymást és kb. 2 perc múlva a nőt a falnak támasztva vagy a konyhaasztalra ültetve a férfi behatol. Mindketten rettenetesen élvezik és pár perc múlva egyszerre jutnak a csúcsra.

CÁFOLAT:

Természetesen adódik ilyen is a való életben, de a legtöbb nőnek hosszabb időre van ahhoz szüksége, hogy megkívánja a szexet és nem csak, hogy megkívánja, hanem ténylegesen el is akarja kezdeni.

Nem minden nő hajlamos a spontán szexre vagy csak nagyon ritkán kerül olyan hangulatba, hogy azonnal (szinte) bárhol el akarná kezdeni. Ha pedig nem spontán a szex, akkor kell valami stimulus, ami a nőt arra csábítja, hogy szeretkezzenek. Nem elég annyi, hogy a férfi jelzi, hogy mit szeretne. Nem elég pár mozdulat ahhoz, hogy a nő izgalomba jöjjön. Többnyire hosszabb előjátékra van ahhoz szükség, hogy a nő az első pillanattól élvezze a szeretkezést.

  1. TÉVHIT: A NŐ NEM IS AKARJA A SZEXET, HA NEM KEZDEMÉNYEZ

Sok férfi nagyon szeretné, ha a párja legalább néha kezdeményezné az együttlétet. Elfogadja, hogy szinte mindig a férfi a kezdeményező, de úgy érzi, hogy ha ezt néha a nő is megtenné, akkor biztos lehetne abban, hogy nem mindig csak ő, a férfi akarja.

CÁFOLAT:

Sok nő – valószínűleg a neveltetésénél vagy a hiténél fogva – egyszerűen nem tud szexet kezdeményezni. Hiába ő is kívánja, arra nem képes – és gyakran valóban nem is hajlandó – hogy ezt szóban fejezze ki a párja felé.

Érdemes megbeszélni valamilyen más, egyezményes jelet, ami azt jelenti, hogy a nő most szeretné (például meggyújt egy  – erre kijelölt – gyertyát és egy előre megbeszélt helyre teszi). Hátha így hajlandó lesz néha kezdeményezni.

  1. TÉVHIT: „VALAMI BAJ VAN VELEM. MA NEM SIKERÜLT A SZEX.”

A fenti mondat vagy gondolat inkább a férfiakat szokta jellemezni. Egy nő kevésbé találja tragikusnak, ha aznap éppen nincs orgazmusa vagy nincs kedve a szexhez.

Teljesen természetes és normális, ha nem minden együttlét egyforma és ha nem mindig végződik orgazmussal. Mindenkinek lehet nehéz napja, kellemetlen gondolatai, amelyek megakadályozzák, hogy felhőtlenül élvezze a szexuális együttlétet.

Egy férfi talán azért éli ezt meg nehezebben, mert – akarva, akaratlanul – teljesítménynek tekinti és úgy érzi, hogy nem tudott teljesíteni, ezáltal megszégyenült a nő előtt.

Fontos, hogy ilyenkor a nő tapintatosan, kedvesen reagáljon és ne szégyenítse meg a férfit egy szóval, mondattal vagy lekicsinylő pillantással, ugyanis ez hosszú távron visszatérő merevedési problémát okozhat.

  1. TÉVHIT: „A BARÁTAIMNAK SOSINCSENEK MEREVEDÉSI PROBLÉMÁI”

A férfiak sokkal kevésbé beszélik meg a problémáikat egymás között, mint a nők. Sokkal gyakoribbak az olyan férfi-beszélgetések, amelyek arról szólnak, hogy ki kit hódított meg és mit csinált vele.

Azt nem nagyon szokták elmesélni, hogy előző éjjel – bármilyen oknál fogva – merevedési problémájuk volt és végül szex nélkül aludtak el.

Sok férfi azáltal, hogy ezt a gondot nincs kivel megbeszélje, hajlamos azt hinni, hogy csak vele fordul elő az ilyesmi.

Holott a férfiak 69%-90%-ánál már előfordult merevedési probléma. Ez adódhat például fáradtságból, vagy abból, hogy túlzottan stresszes volt a nap vagy valami kellemetlen gondolat suhant át a férfi agyán, amitől eltűnt az izgalma.

  1. TÉVHIT: A VÁLTOZÓ KOR ALATT, UTÁN A NŐK MÁR NEM AKARNAK SZEXELNI

Igaz, hogy sok nőnek hoz kellemetlen tüneteket a változó kor és a menstruáció részleges vagy teljes elmaradása. Azonban, egy felmérés szerint a nők közel 60%-ának nem csökken a nemi vágya a változó korban sem.

Sok nő felszabadultabban képes szeretkezni ebben a korban, mint fiatal korában, részben talán amiatt, hogy nem kell foglalkoznia a védekezés kérdésével.

  1. TÉVHIT: 60 ÉV FELETT MÁR ALIG AKARNAK SZEXELNI AZ EMBEREK

Igaz, hogy vannak, akik 60 év felett úgy tekintenek saját magukra, hogy „már öreg vagyok a szexhez”. Sokkal inkább betegségeikre és/vagy az unokák körüli teendőkre fókuszálnak.

Azonban egy amerikai kutatásból kiderül, hogy az 57-64 évesek 73%-a, a 65-74 évesek 53%-a él aktív szexuális életet, 75 és 85 év között ez az arány pedig 26%.

Úgy is lehet szexuális életet élni, hogy magát az aktust intimitás, gyengédség, simogatás helyettesíti.